De Schiedammer Online

dinsdag 19 januari 2016

Stelselmatige aanpak van bedrijven die bovenwereld en onderwereld vermengen

Dinsdagavond zes uur, Spaanse polder, een verlaten straat
SCHIEDAM/ROTTERDAM - Het heeft geen zin om hier criminele activiteiten te beginnen; wij zitten er bovenop. Dat is de boodschap die de gemeenten Schiedam en Rotterdam indringend willen afgeven aan bedrijven met dubieuze bezigheden op de bedrijventerreinen van Spaanse Polder en 's-Graveland. Beide gemeenten zijn nu ongeveer een jaar bezig om die bedrijven, die onderwereld en bovenwereld vermengen, boven op de nek te zitten. Accent lag op autobedrijven. Nu is het tijd voor fase 2 in de aanpak: meer soorten bedrijven in de gaten houden en meer naar buiten treden met de gekozen aanpak. Het signaal is duidelijk: we laten gezonde bedrijven niet ondermijnen door dubieuze ondernemers.


"Als je me vraagt: moet je je nou onveilig voelen in de Spaanse Polder en in 's-Graveland, dan zeg ik: nee dat niet. Maar we lopen er wél tegen verborgen criminaliteit aan," aldus burgemeester Cor Lamers. Hij is de trekker van het gezamenlijke project van de gemeenten Schiedam en Rotterdam om de tegen elkaar aanliggende bedrijventerreinen Spaanse Polder en 's-Graveland wat die verborgen criminaliteit betreft veiliger te maken. Bedrijven die criminele activiteiten ontplooien moeten weten dat ze niet welkom zijn, goedwillende bedrijven daarentegen temeer dat zij zeer welkom zijn in dit voor de gehele regio economisch belangrijke gebied, waar tussen de 15 en 20 duizend mensen emplooi vinden. "We zijn er zeker niet op uit om zoveel mogelijk bedrijven te straffen of te sluiten. Maar wel om de bedrijventerreinen gezond te houden. Bedrijven die goed bezig zijn, willen we ondersteunen." Zodoende moet het voor de bedrijven die zich met normale bedrijvigheid bezighouden, aantrekkelijker worden om te investeren, zowel voor de reeds gevestigde bedrijven als voor nieuw te vestigen bedrijven. Bedrijven beginnen de resultaten van de aanpak al te zien, ze reageren positief op de aanpak, aldus Lamers, die ook wees op een markante nieuwkomer in de Spaanse Polder, de gerenommeerde vishandel Schmidt.

Schmidt Zeevis, een nieuwe parel in de polder
De gezamenlijke aanpak van de 'verborgen criminaliteit' op deze bedrijventerreinen ging een klein jaar geleden van start. In deze periode heeft de nadruk gelegen op controle van garage- en auto(verhuur)bedrijven, met uitzondering van de gerenommeerde merkdealerbedrijven. Bij verschillende gecontroleerde bedrijven werden gestolen auto's aangetroffen dan wel auto-onderdelen die van diefstal afkomstig waren. De burgemeester noemde bijvoorbeeld een afgelopen zomer in de pers gekomen geval waar ruim vijftig voor de handel beschikbare onderdelen waren terug te voeren op gestolen auto's. "Voor ons voldoende om die zaak aan te pakken", aldus Lamers. Of een geval van een bedrijf waar alle aanwezige Tom-Toms aan te merken waren als uit diefstal afkomstig. De techniek maakt tegenwoordig veel mogelijk op dit gebied. Bovendien zijn bedrijven die tweedehands onderdelen verkopen eraan gehouden in een register bij te houden waarvan de waar afkomstig is. De burgemeester hield een slag om de arm in zijn berichtgeving over het aantal acties tegen malafide bedrijven. "Tussen de twintig en veertig." Ook werden bij een bedrijf meerdere steekwapens onder de toonbank aangetroffen. Voor de handhavers voldoende om het bedrijf in het slot te gooien. De rechter vond dat nogal erg voortvarend, zo keek Lamers op dit geval terug, waarbij hij echter duidelijk maakte dat er ook in volgende vergelijkbare gevallen voor een zelfde voortvarendheid gekozen zal worden.

Daarnaast werden enkele illegale wietplantages ontmanteld, in grootte variërend van 3.000 tot 10.000 planten. Deze 'groene criminelen' maken er een gewoonte van om illegaal gas en stroom te gebruiken. De eigenaren van loodsen waarin door hun huurders de hennepplantages zijn ondergebracht, zijn veelal te goeder trouw. "We proberen die eigenaren te helpen. Hoe ruim je het op? Hoe voorkom je het in de toekomst? Hoe vaak mag je als eigenaar je gezicht laten zien in het pand dat je verhuurt?"
Maar ook in een andere branche dan deze verboden tuinbouw, werd een ondernemer betrapt op diefstal van gas en stroom. In sectoren van de bedrijfsterreinen met oudere panden en panden met veel achterstallig onderhoud, komt verborgen criminaliteit relatief vaker voor. De meeste bedrijven hebben de grond in erfpacht; de gemeenten hebben daardoor als uiterste maatregel de mogelijkheid om het erfpachtcontract te ontbinden. Dat heeft als bijkomend voordeel dat dergelijke terreinen dan opnieuw kunnen worden ontwikkeld. Eer het zover is hebben de instanties een breed scala aan mogelijk te nemen maatregelen, te meer omdat aan de controleacties behalve door de politie wordt meegewerkt door Openbaar Ministerie, Douane, UWV, Landelijke Informatiedienst Voertuigcriminaliteit (LIV), inspectiedienst SZW, DCMR, Brandweer, Belastingdienst en gemeentelijke diensten van Rotterdam en Schiedam. Specifiek op de autobranche gericht zijn ook de RDW en verzekeraars aangehaakt.

"We hebben in het eerste jaar van de gezamenlijke aanpak het nodige in kaart gebracht. We gaan stelselmatig en gericht verder met het controleren. Bijvoorbeeld straat voor straat. Soms kleinschalige acties met zo'n acht handhavers, maar ook acties met inzet van veel meer handhavers waarbij we een gebied kunnen afzetten en de bedrijven dan minutieus doorlopen. We willen constant weten wat er speelt. We maken mee dat we een bedrijf in een straat controleren, dat een paar weken later aan de andere kant van de straat blijkt te zitten. Ook wij moeten dus bezig blijven," aldus Lamers.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten