De Schiedammer Online

donderdag 19 november 2015

Foodfestival in verborgen stegen aan de Maas; restaurant met vlees van ongewenste dieren

SCHIEDAM - We krijgen volgend jaar herfst een 'Foodfestival Verborgen Steden aan de Maas'. De bedenkers van dit plan hebben de Stimuleringsprijs van 15.000 euro gewonnen om dit uit te voeren. Dan kun je eten in stegen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Denk aan een 'volwaardig restaurant in een steeg met vlees van ongewenste dieren,' aldus Schiedammer Jeroen Dijkstra die de prijs samen met Gaby Vinig won.


Terwijl op een steenworp afstand zo'n duizend vrijetijdslopers door de winderige maar Anton Pieckfijne entourage van Schiedam hun drie, zes of negen kilometer liepen, zat in het Wennekerpand een zeer select gezelschap van welgeteld 57 cultuurliefhebbende Waterweggers te kijken naar de twee uur durende 'feestelijke bekendmaking van de winnaar van de Stimuleringsprijs 2015'. De drie genomineerden moesten voor dit auditorium hun project nogmaals 'verkopen' aan de jury van de Waterweg Cultuur Prijs 2015, bestaande uit Pia van Oord, Christiaan van Schermbeek, Sjoerd Westbroek en Ariadne Urlus, onder voorzitterschap van Bert van Meggelen, die niet alleen juryvoorzitter is maar ook voorzitter van de Stichting Waterweg Cultuurprijs. De Stichting Winterlicht mocht als eerste. Beelden werden getoond van de fraaie lichtkunstwerken van afgelopen jaren in met name het Schiedamse Julianapark. De Stichting zou in de herfst van 2016 graag de havenmonden van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis met lichtkunstwerken opsieren. "Het karakter van de havenmonden spreekt de organisatie enorm aan, robuust en rauw. De locaties hebben veel ruimte en zijn relatief donker, wat gunstig is voor een lichtkunstwerk. Ook de jury vindt de locaties bijzonder goed gekozen," aldus het jury-rapport.

Vlaardinger Peter de Jong presenteerde zijn idee om met de door het Museum Vlaardingen afgestoten vuurtoren op reis te gaan in Vlaardingen en Maassluis en in en rond dit baken per locatie gedurende een jaar culturele manifestaties te houden. "De jury is er niet van overtuigd dat het plan, dat nu voor hen ligt, tot een volwaardige, kwalitatief rijke programmering zal leiden, maar zij heeft genoten van zijn presentatie en zijn eindeloze verbeelding." De aanwezigen voelden het al aankomen, dat het als derde en laatste gepresenteerde plan met de Stimuleringsprijs aan de haal zou gaan. Twee onbevangen jonge kunstenaars, Schiedammer Jeroen Dijkstra en Amsterdamse Gaby Vinig, bekend van hun onlangs gehouden verborgen stegen evenement. Zij hadden een plan gemaakt om in 2016 een 'Foodfestival Verborgen Stegen aan de Maas' te houden met als hoofdlocatie Schiedam en als sublocaties Vlaardingen, Maassluis en Rotterdam, plus dan ook nog een bijzondere drijvende supermarkt tussen deze Maassteden. "De jury vindt het een rijk plan. Het bevat een kern en waaiert eveneens uit. Het plan kan groeien maar er zijn ook voldoende kansen om in te dikken. Dat is dan ook het advies van de jury; ontwikkel het project in de toekomst niet nog meer in de breedte, maar zoek het vooral in de inhoudelijke verdieping. Tussen de jury-leden ontstond namelijk discussie over de noodzaak van de supermarktboot. De drie steden aan elkaar verbinden is prima, maar of de boot daarvoor de juiste manier is wordt betwijfeld."

De presentaties van de genomineerden werden door woorden verbonden door voormalig Vlaardings gemeenteraadslid Jack Tsang, die na de presentaties aan de jury verzocht in beraad te gaan om de beslissing te gaan nemen, waarna hij de Schiedamse meidengroep Caffeine aankondigde. Zij slaagden erin om het wachten op het wijze oordeel van de jury bijzonder prettig te maken. Na hun optreden zette juryvoorzitter Bert van Meggelen zich achter de microfoon om in een aantal steekwoorden het juryrapport te schetsen. Vervolgens liet de techniek de Oscar-achtige muziek wat aanzwellen, ten teken dat de spanning opliep en maakte Van Meggelen 'Foodfestival Verborgen Stegen aan de Maas' als winnaar bekend. Bloemen, ook voor de andere twee genomineerden. Gelegenheid tot feliciteren in de zaal. Enkele glaasjes mousserende wijn op een tafeltje voor het toneel. De aangekondigde 'mogelijkheid om te feliciteren' was aan de kort bemeten kant, want al binnen 10 minuten vroeg de zaaltechnicus of hoe je deze man zonder gevoel voor feestelijkheid ook moet noemen, of de genodigden toch vooral maar de zaal wilden verlaten.

Bij het verlaten van de zaal kregen de toeschouwers - die tijdens de presentatie toch nog kritische vragen hadden mogen stellen, sterker nog, het dringende verzoek kregen dat te doen - de gedrukte versie van het juryrapport uitgereikt. Wij van deze online-stadsblog hebben er met onze nog steeds bestaande liefde voor vers van de pers komend, nog naar inkt riekend drukwerk, onze neus in gestoken, er intens aan geroken. Maar die inkt was al zo droog als wat. Nog aan Jack Tsang gevraagd of hij weet hoe dat dan werkt. "Ja, ik zei het nog tegen ze, beetje vreemd is het wel als het juryrapport al gedrukt is. Maar het had natuurlijk gekund dat ze na de presentatie van vanavond, toch nog een andere winnaar hadden gekozen. Had gekund...en dan hadden ze het gedrukte rapport weg kunnen gooien..had gekund.." Een beetje farce was het wel, dat juryberaad van vanavond. En dat de drankjes vervolgens voor eigen rekening waren, ach, daar hebben we minder moeite mee, al past het niet echt bij de aankondiging 'feestelijke bekendmaking' voor de in totaal 57 aanwezigen uit de drie Waterweg-steden.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten