SCHIEDAM - De gemeente Schiedam kent met de verordening woonruimteverdeling een vergunningenstelsel voor het met het oog op kamerverhuur aanbrengen van wijzigingen in woningen. Tot op heden zijn er drie periodes van drie jaar geweest waarvoor de vergunningen werden afgegeven. In het totaal zijn er tot nu toe 176 vergunningen afgegeven, waarvan er momenteel nog 134 lopen. Er staan enkele wijzigingen op stapel.
Wat wijzigt is dat het niet langer zal gaan om periodes waarvoor vergunningen worden afgegeven, maar om 'permanente vergunningen' die worden afgegeven. De in het nieuwe stelsel dus voor een onbepaalde duur af te geven vergunningen zullen overigens wel aan toetsing onderhevig blijven. Het vergunningenstelsel geldt niet in geheel Schiedam. Het geldt voor woningen tot een WOZ-waarde van 200.000 euro in de wijken Oost, Nieuwland, Groenoord en Zuid en het geldt voor woningen tot een WOZ-waarden van 250.000 euro in de wijken Centrum en West. De gemeente wil door het vergunningenstelsel in de desbetreffende wijken kunnen sturen met betrekking tot de schaarste van woningen. In die wijken is een tekort aan eengezinswoningen en aan woningen in het grote segment. Bovendien wil de gemeente grip hebben op de leefbaarheid in die wijken - zo moet overbewoning van huizen worden tegengegaan - en op de staat van onderhoud van woningen. Tot op heden moest er voor het samenvoegen van woningen ook vergunning worden aangevraagd; die vergunningplicht wordt losgelaten.
61 lopende vergunningen zijn voor de tweede keer verlengd, 65 voor de eerste keer. 8 vergunningen werden in de huidige periode van drie jaar verleend en lopen derhalve voor de eerste termijn. In het totaal zijn 42 vergunningen vervallen. Een vergunning is pand én eigenaar gebonden. Dat houdt bijvoorbeeld in dat als een vergunninghouder zijn pand verkoopt, de vergunning niet overgaat op de nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar zal als ook hij kamers wil verhuren een nieuwe vergunning moeten aanvragen. Als een nieuwe eigenaar een vergunning voor kamerverhuur vraagt, dan wordt die aanvraag opnieuw getoetst. Als de indicatorscore overbewoning (een cijfer dat iets over leefbaarheid zegt) te hoog is, wordt er geen vergunning verleend.
Met de verordeningwoonruimteverdeling regelt de gemeente overigens meer dan alleen kamerverhuur. Je kunt woningen ook splitsen, vormen of samenvoegen zonder dat er kamerverhuur bij aan de pas komt. Bij spitsing gaat het om twee soorten splitsen. Je kunt bouwkundig één grote woning in twee of meer woningen opsplitsen. Je kunt ook als verhuurder van een appartementencomplex besluiten bestaande woningen te gaan verkopen aan eigenaar-bewoners. Er moet dan een Vereniging van Eigenaren opgericht worden. Dit heet kadastraal splitsen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten