zondag 15 november 2015

Hermes-DVS zet Meeuwenplaat met goed voetbal opzij: 5-2

Twee blauwen omgekegeld; strafschop

door Jan Schrijver

VOETBAL/SCHIEDAM -  Hermes-DVS heeft na een vroeg opgelopen achterstand tegen Meeuwenplaat en een 1-1 gelijke stand bij rust, een ruime en dik verdiende 5-2 overwinning geboekt. Lloyd Kalonga maakte twee doelpunten.

Hermes-DVS miste zondagmiddag een heel regiment basisspelers: Mike de Lange, Koen Pijpers, aanvoerder Sebastiaan Braat, Chris Kalonga (enkele weken verblijf in het buitenland), Robert Palm (enkele maanden naar het buitenland) en doelman Elco Rodi. De keeper is al enkele weken geblesseerd aan zijn schouder. Afgelopen week heeft hij op advies van zijn fysiotherapeut geprobeerd om te trainen, waarna het schouderprobleem opnieuw opspeelde. Django Lankheet, die wegens drukke werkzaamheden gestopt was en ter vervanging was teruggehaald, was verhinderd, waardoor de pas 17-jarige Quinten Horn voor de tweede maal in deze competitie het doel mocht verdedigen. Ies van der Tuyn werd een linie teruggehaald en in de defensie geposteerd, naast Vincent Lansbergen en op de flanken Stijn van Berkel (rechts) en Kai Broer (links). Tom van Maarleveld zag zijn goede spel in het tweede beloond met een basisplaats, als rechtsmidden. Het was even wennen voor dit Hermes-DVS in geïmproviseerde opstelling, waarvan de gasten in de tiende minuut dankbaar gebruikmaakten, nadat Hermes in de allereerste minuten al een keer met een kopbal op de paal van Ivan Anastacia heel dicht bij de openingstreffer was geweest. De bal werd in die tiende minuut in de achterste linie van de thuisploeg niet daadkrachtig opgeruimd, waarna Jan-Mark Weij in derde instantie de 0-1 kon inschieten. De thuisploeg raakte niet in paniek en zocht voetballend de weg naar het Hoogvlietse doel. Na vijf minuten werd dat al beloond toen spits Lloyd Kalonga alleen op de doelman werd afgestuurd en de bal afgaf op de mee opgekomen Ies van der Tuyn die na enkele reddingen van de doelman het net vindt: 1-1.

De thuisploeg had na het openingskwartier een steeds groter deel van balbezit, wat niet wegnam dat ook de bezoekende ploeg in kansrijke situaties bleef komen. Zo wist doelman Horn in de 21-ste minuut een strak schot van middenvelder Wesley Schouten met de vingertoppen tot corner te verwerken. Drie minuten later knalde bij een hoekschop de bij de tweede paal volkomen ongedekte Fraisel Grotestam de bal in riante positie ruim over de kruising. Gaande de tweede helft lukte het steeds beter met het combinatievoetbal dat Hermes-DVS graag speelt en leverde dat ook kansen op. Bijvoorbeeld in de 26ste minuut; linksachter Broer verplaatste vanaf zijn zijde ter hoogte van de middenlijn met een goede trap de bal naar rechts, waardoor Ivan Anastacia alle ruimte kreeg om richting doelman Aitor Spetter op te rukken. Anastacia liet een bal van de voet komen in de categorie 'is het een voorzet of een schot'; denk aan de legendarische 1-0 van Feyenoord van Wim Jansen in 1969 tegen AC Milan. Met als enig verschil dat de bal van Jansen in het doel verdween en de bal van Anastacia - wellicht gelift door windkracht 6 - enkele meters over het doel. Het slechte weer had als voordeel dat het gezellig druk was op de tribune en dat de voetbalhumor dan een flink auditorium heeft. "Hé, doe die doos van je schoen af", na zo'n zwabberbal scharen we daar dan maar onder, al zal je er het Cameretten-festival niet mee winnen.
Na de pauze zette Hermes-DVS het goede spel voort, wat in de 55e minuut de voorsprong opleverde. Ivan Anastacia zette goed door en legde de bal op het juiste moment breed. Tom van Maarleveld prikte de bal netjes in de hoek: 2-1. Tien minuten later was het wel gedaan met de Meeuwenplaters. Lloyd Kalonga schoot in een rommelige situatie rond de 16 de bal uit een vrije trap van Arse Calame niet echt hard in, maar de 36-jarige doelman Spetter zag er ook niet echt goed uit: 3-1. Twee minuten later zag Spetter de bal nogmaals voorbijkomen. Het ditmaal van een meter of 25 door Sebastiaan Kerkhof ingeschoten projectiel had een lagere 'houdbaarheidswaarde' en verdween in de - voor de doelman rechter - benedenhoek. De moraal was al geknikt bij de gasten en de thuisploeg speelde het favoriete tikkie-takkie voetbal. In de 82e minuut dachten de bezoekers dat binnen de 16 maar eens met een overtreding af te stoppen. Omdat scheids Rodenburg niet voor een 11meter trap floot, besloot men - wellicht ten overvloede -  ook een tweede lichtblauwhemd naar de grond te werken. Het viel niet langer te negeren voor de leidsman, die bij deze penalty de strafkaart echter op zak hield. Kalonga schoot zijn tweede van de dag in: 1-5. Vijf minuten later greep de arbiter de kans om een goedmakertje uit te delen: strafschop tegen de Harga-club en dit keer wel geel. Het bracht de 5-2 eindstand op het bord en een vervroegd vertrek wegens tweede geel (de andere kreeg hij in de eerste helft) voor de overtreder Stijn van Berkel.

Hermes-DVS stond reeds op de vierde plaats en verstevigde die plek. In punten komen de blauwhemden op gelijke hoogte met Excelsior'20, dat vandaag onderuit ging tegen de nummer twee OHVV. De Thurlede-club heeft echter een wedstrijd minder gespeeld. Koploper Charlois haalde vandaag staartploeg Abbenbroek met 6-0 door de mangel.

'Zoveel tinten blauw'
Meeuwenplaat speelde deze wedstrijd in de (oranje) reserveshirts van Hermes-DVS. De gasten kwamen op Harga aanzetten met hun normale tenues in de voetbaltas, twee tinten donkerder dan het lichtblauw van de thuisploeg. Scheids Rodenburg had weinig trek in 'zoveel tinten blauw'; hij vond het kleurverschil niet afdoende en daarmee had de leidsman zeker een punt.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.