woensdag 27 januari 2016

Bij het overlijden van een club; SVDPW stopt op haar sportieve hoogtepuntdoor Jan Schrijver (foto Joep Schrijver)


SCHIEDAM - Zoals wij eerder deze week al voorspelden, hebben de leden van SVDPW besloten om de vereniging te ontbinden.Om over te gaan tot ontbinding, is de uitkomst van de extra algemene ledenvergadering die woensdagavond (27 januari) is gehouden gezien de technisch gezien failliete situatie waarin deze vereniging zich bevindt. Donderdagavond (28 januari) vindt een tweede vergadering plaats om het besluit te formaliseren.

Op 30 juni 1930 werd de club opgericht. Vele, vele jaren speelde de club in de vierde klasse, een enkel jaar in de vijfde, of in de derde. De afgelopen jaren werd onder trainer Toon Wolters een opmars ingezet, met in 2012/2103 het kampioenschap van de vierde klasse D, in 2013/2014 het kampioenschap in de derde klasse D, in 2014/2015 een tweede plek in de tweede klasse D met promotie naar de eerste klasse. Een echte kampioen neemt afscheid op het hoogtepunt. Dat zou je van SVDPW dus kunnen zeggen, het hoogtepunt was een succesvolle deelname in het lopende seizoen 2015/2016 in de eerste klasse B. Met vooral in het eerste deel van de eerste seizoenshelft klinkende resultaten op basis van verzorgd voetbal.

Kortom, het is afscheid met een opgeheven hoofd. Nota bene was SVDPW begin deze maand nog een van de drie genomineerden voor de Schiedamse sportploeg van het jaar 2015, maar ging die prijs naar Kethel Spaland (za). In 2014 was het wel het eerste team van SVDPW dat bekroond werd met deze Schiedamse sportprijs. SVDPW, formeel S.V.D.P.W., opgericht in 1930 dus, als Schiedamse Voetbalvereniging De Parallelweg, tegenwoordig door het leven gaand als Sport Vereniging Door Plicht Winnen. De club die in 1993 grote veerkracht toonde toen het clubhuis in Harga afbrandde en weer werd opgebouwd. De vereniging die voor een verhuizing stond omdat Schiedam het grootste sportpark dat de stad rijk is op de schop neemt en een andere bestemming heeft voor het complex van SVDPW aan de Olympiaweg nummer 60. Er zou volgend jaar samengewoond gaan worden met HBSS; ruimte en kosten delen dus. Samenwonen met HBSS zag niet iedereen zitten; zorgde dus voor een schisma.

SVDPW had zes senioren herenteams, waarvan het eerste, het tweede en het zesde afgelopen weekend zich al afmelden bij de KNVB, plus een damesvoetbalafdeling. De Leeuwinnen, die het zeer verdienstelijk deden.

SVDPW gaat nu in liquidatie, de onherroepelijke ontbinding ten gevolge hebbende. De website is per heden al onttakeld, kent alleen nog een uitgeklede homepage en contactpagina. Uit de archieven haalden wij nog een stukje terug, dat zomer 2014 op de SVDPW-website werd gepubliceerd. Een stukje met een voorzienige blik.

"DPW kent geen sociale en etnische scheiding

Supporters moeten niet denken dat alles in een voetbalvereniging vanzelf wel draait. Het is ontzagelijk veel wat op een voorzitter afkomt als eerste leidinggevende. Dat geldt eveneens voor zijn medebestuurders. Zij zorgen dat de communicatie met andere vrijwilligers goed is. De lijntjes vertonen af en toe een hinderlijke storing, doch mogen niet verbroken worden. Diplomatie!! Inclusief de dagelijkse bestuursleden zijn op dit moment, 30 juli 2014, bij mijn weten op afstand 25 personen actief. Het Bestuur beseft dat het te weinig is voor een snelgroeiende SVV SVDPW. “Draag een steentje bij”, is het credo. Vele handen maken de strengen welke ons verbinden sterker. In alles zijn het ook de vrouwen die op de bres staan. Als we nagaan hoeveel verenigingen er sinds 1930 weggevaagd zijn, dan is verhoogde activiteit en waakzaamheid nodig."

Verhoogde activiteit en waakzaamheid. Het heeft helaas niet mogen baten. De stad raakt zijn hoogst spelende voetbalclub kwijt. Maar het voetbalbloed zal blijven stromen. Na ontbinding zijn spelers vrij om nog in het lopende seizoen voor een andere club in actie te komen. Zwart/wit zal weldra rood/groen of oranje kunnen zijn, of elders onderdak kunnen vinden. SVV zondag en HBSS zijn nog niet vrij van degradatiezorgen, dus zullen een kwalitatieve impuls vanuit zowel het eerste als het tweede van DPW goed kunnen gebruiken, en wellicht zijn er met wat versterkingen zelfs - als er tempo gemaakt wordt - nog periodetitels mogelijk. Die selecties zijn zo breed dat nog meer clubs in Schiedam een welkom duwtje in de rug kunnen krijgen.

Maar jammer blijft het dat er opnieuw een club omvalt. Opnieuw een club minder in Schiedam, stad met een zo rijke voetbalhistorie, met ooit twee betaald voetbalclubs. Een stad met zo'n twintigtal voetbalverenigingen. Het zijn er nu nog zeven; na het wegvallen van SVDPW resteert nog een schamel half dozijn. Het zal toch niet gekker worden.

Het Schiedamse voetballandschap vanaf nu:
SVV (SVV + SMC, dat ontstond uit SFC + Martinit)
Hermes-D.V.S.
Excelsior'20
PPSC
HBSS
vv Kethel Spaland (VVK'68 + sc Spaland, dat ontstond uit ODC + Ursus) (ODC ontstond uit DHS + Olympus, dat een voortzetting was van WF, ofwel Wilton-Fijenoord).

Op het kerkhof liggen reeds DRGS (DRZ + GSS), Hargasport (Schiedamse Boys + GTB + Demos), FC Nieuwland'66 en Schiedam. En zijn er nog clubs die zo in de vergetelheid zijn geraakt, dat wij ze hier zijn vergeten? We horen het graag van je.

We kregen een toevoeging:
Singelkwartier, opgericht in 1932, opgeheven in 1963.
Zie ook:
Je bent een Schiedammers als.
Lees ook eerdere artikelen over ontwikkelingen bij SVDPW:
http://schiedams.blogspot.nl/2016/01/svdpw-komt-inderdaad-niet-op-de-een.html
http://schiedams.blogspot.nl/2016/01/svdpw-gooit-handdoek-svv-wil-niet-door.html 
http://schiedams.blogspot.nl/2016/01/de-nieuwe-stand-van-1b-die.html


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
 

 Geen opmerkingen:

Een reactie posten