vrijdag 29 januari 2016

Schiedammers maken, ook: Hans Dulfer in boekvorm; kort, krachtig & loodzwaar!
door Peter Joore 


AMSTERDAM - Tenorsaxofonist Hans Dulfer zet vanaf 1955 de toon met zijn muziek. Een jazzmuzikant pur sang die niet alleen met verschillende generaties Nederlandse musici optrad en optreedt, maar ook speelde met grote namen uit de Amerikaanse jazzscene. Naast saxofonist werd hij bandleider, componist, vader van Candy, concertorganisator, radiomaker, autoverkoper, lijstduwer, platenbaas, columnist, beroepsanarchist, mede-oprichter van het Bimhuis, mede-programmeur van het North Sea Jazz Festival en directeur van poptempel Paradiso. Hij ontving platina en goud voor zijn cd’s, de Wessel Ilckenprijs, de Bird Award, de Andreaspenning en is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.  Dulfer blijft de mensheid prikkelen door zijn weg buiten de gebaande paden te volgen en overal een mening over te hebben. Dat levert mooie verhalen en beelden op! ‘The story of my life, young & foolish’ is een tijdsbeeld van een veelzijdig muzikant.

Ter ere van zijn 75e levensjaar maakte de Schiedamse muziekliefhebster en communicatieleeuw Nathalie Lans over Hans Dulfer een koffietafelboek. In de volksmond wordt hiermee bedoeld een boek dat te zwaar is om te tillen; een onding in bed, maar mooi en de moeite van het verslinden, leeuwen eigen, meer dan waard.

In deze tijd van biografieën mag je spreken van een nieuwe fase in deze hausse. In een goede biografie lees je tot in detail over het leven van bekende personen. Kruip in de huid van sporters, acteurs, politici en ondernemers. Het is het uitgelezen moment om je voor een aantal uur de legale paparazzi te wanen, die leuke feiten en ranzige details net zo makkelijk en schier traploos afwisselt, met medeweten van de hoofdpersoon zelf, en ze aldus verspreidt onder lezers en liefhebbers van de persoon in kwestie.

Hans Dulfer, overigens niet te verwarren met de Duitse bergbeklimmer Hans Dülfer (13 mei 1892 in Barmen (nu: Wuppertal) – 15 juni 1915 Arras) werd op 28 mei 1940 geboren. Een lastige tijd en dat resulteerde in een lastig mens. De saxofonist staat nog altijd bekend als enfant terrible, die geen blad(muziek) voor de mond neemt. Hij speelde met grootheden als: Boy Edgar, Clous van Mechelen (a.k.a. Jan Vos), John McLaughlin, Willem Breuker, Jan Akkerman, Herman Brood en Saskia Laroo. Stuk voor stuk ook niet de meest makkelijke muzikanten.

Verder was hij autoverkoper, bestuurslid van het Bimhuis, columnist van popkrant OOR, radiopresentator en directeur van Paradiso, bracht als eerste zijn muziek uit op een USB-stick en vindt downloaden prima. Dit, omdat - naar zijn zeggen - artiesten niets verdienen aan cd’s: ‘Enkel platenmaatschappijen worden er financieel wijzer van. Met downloaden en optreden verdienen wij de huur en vaste lasten.’ Hans Dulfer en controversiële uitspraken: het zijn synoniemen.

De overhandiging van het 197e exemplaar vond plaats in de Amsterdamse Melkweg. Een klein en gezellig feestje. Tussen het publiek opvallend veel Schiedams bloed en een bekend hoofd: dat van bijzonder trouwambtenaar Yvonne Keeley. Dulfer, wars van plichtplegingen, liet zich de verbale 5-minuten gelaten aanleunen. Aan hem is de sax besteed. De rest kan en mag gestolen worden.

Het boek, dat dus niet prettig in de hand ligt, is een reis door de Dulfertijd met korte pittige teksten. De zogeheten kritische eenregelige dwarse meningen van ’s lands bekendste toeteraar.

“Theoretisch had ik al drie keer in de vangrail moeten hangen en vijf hartaanvallen gehad moeten hebben. Maar ik denk niet dat je een hartaanval krijgt door zo’snel leven, maar eerder doordat je er niet mee kan omgaan.”

Het boek is als Dulfer zelf. Korte rake zinnen en dito verhaaltjes. Geen langdradige prozaïsche bespiegelingen vol psychoanalytisch gezwam; dat is niet des Dulfers. Kort en hard, dat is zijn ding. Wie lange verhalen wil, die verliest zich beter in de magnifieke zwart-wit fotografie. Een aanrader.

TIP
Nestel je in een gemakkelijke stoel. Zet een cd van de meester van de Streetbeat op herhaling. Vul dan een glaasje met buitenlands gedistilleerd of iets anders dat niet verveelt of al te dronken maakt en geniet op het gemak van 400-pagina's Hans Dulfer: leven en levensmotto's in tekst en fotografie.Hans Dulfer
‘The story of my life, young & foolish’
Nathalie Lans

ISBN           : 978 90 5594 988 5
Prijs             : 49,90
Boek            : full colour, gebonden, 400 pagina’s
Noot            : gelimiteerde oplage

Te Koop        : via elke boekhandelLees ook Dit is nou jazz..We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten