Besiktas in tweede helft van het kastje naar de muur

Excelsior'20 vergeet dubbele cijfers te halen: 4-1

door Ton de Leede (foto's Joep Schrijver)

Lisendry Sambo beloont zijn goede spel door de 4-1 in te tikken
SCHIEDAM/VOETBAL -  Onder voortdurend wisselende weersomstandigheden speelden de voetballers van Excelsior'20 en Besiktas een aantrekkelijke pot voetbal. Na de met 1-1 afgesloten eerste helft liet de thuisploeg in deel twee de gasten bij vlagen alle hoeken van het veld zien. Met de 4-1 eindstand liet Excelsior'20 de tegenstander aan een nederlaag met dubbele cijfers ontsnappen.

Vanaf de eerste minuut liet zowel Excelsior'20 als Besiktas de beste bedoelingen zien. De Schiedamse ploeg, met 20 punten uit 9 partijen na de troosteloze nederlaag bij OHVV nog altijd op de derde plaats in de 3e klasse D staand, kreeg de eerste grote kans. Lisendry Sambo, uitermate in vorm op de kletsnatte grasmat, liet reeds in de vierde minuut niet voor het laatst iedereen zijn hielen zien. Vrij opgedoken voor Besiktas-doelman Burak Ermalbant schoof hij de bal langs de verkeerde kant van de paal en verzuimde zo zijn club een droomstart te geven. Na ruim tien minuten legde scheidsrechter M. Smit het leder vrij verrassend op de thuisstip. Excelsior'20-verdediger Marciano Bouva, die zelf alles ontkende, zou zijn opponent naar de grond hebben gewerkt. Yilmaz Akkanoglu stuurde Aykut Nargün keurig de verkeerde kant op: 0-1.

Cemil Kahramanoglu scoorde tweemaal
Aan beide kanten moesten de goalies volop aan de bak, kansen waren over en weer te noteren. Voor Excelsior'20 kreeg de kwikzilverachtige Lisendry Sambo opnieuw de mooiste kans. Maar net als aan de overkant bleven de sluitposten de baas. Enige klokrondes voor de pauze viel toch geheel onverwacht de gelijkmaker. Uit een hoekschop van Ruchen Pieternella viel de bal voor de schietgrage voet van Cemil Kahramanoglu: 1-1. ,,Ik was al mijn speech aan het voorbereiden voor in de rust,'' bekende Excelsior'20-trainer Gokhan Cayir, ,,toen ineens de 1-1 viel. Nu gingen we heel anders de rust in. We waren de eerste 5 minuten helemaal stil en daarna vertelde ik dat we onze trouwe toeschouwers wel wat meer mochten laten zien. We lieten Besiktas het spel bepalen en dat mag natuurlijk nooit, zeker niet op eigen veld.''

Uit het kleedlokaal kwam een herboren Excelsior'20. Natuurlijk werden de geschorste Bob van der Waal en Cas Smulders ('Hij had zeker 5 doelpunten gemaakt met die ruimte achter hun verdediging,'aldus Gokhan Cayir baldadig) gemist, maar de elf van Excelsior'20 gaven een heerlijke voorstelling ten beste. Aanvallen over vele schijven, elkaar in uitgelezen scoringspositie brengen en heerlijk uitspelen van de naar adem happende spelers van Besiktas. Twee keer wisten de gasten echt gevaarlijk door te komen, beide keren kwam Aykut Ergün, die met de week meer vertrouwen lijkt uit te stralen in het doel, als winaar uit de strijd.

Zijn collega Burak Emalbant zag op het laatst scheel van alle aanvallers die op hem afkwamen. Ruchen Pieternella, opnieuw aan de rechterkant een doorlopend gevaar, gaf gepast voor op Cemil Kahramanoglu. Met zijn tweede treffer zorgde de harde werker voor de 2-1. Na een prachtaanval over rechts, kwam de bal via de sterke invaller Osman Tigli en Ruchen Pieternella bij Jack van Unen. Zijn voetbeweging zorgde voor een adembenemend slot van hoogstaand spel (3-1). Op aangeven van Mitchel Schrauwers zorgde Lisendry Sambo voor de 4-1 eindstand, die vele malen hoger had kunnen uitvallen.

Negatief punt was het uitvallen van Mitchel Schrauwers. Hij kreeg in de slotfase liesproblemen en moest worden gewisseld. De kleine linkspoot, net weer fit en steeds beter op dreef, is hopelijk niet lang uitgeschakeld. Gokhan Cayir: ,,We hebben een heerlijke tweede helft laten zien en dat verdienden onze fans. Vorige week was een flinke teleurstelling, maar vandaag hebben we goed voetbal getoond. We spelen dinsdag voor de beker uit bij Vlotbrug en ook dan wil ik winnen. Daarna gaan we ons bezighouden met aanstaande zondag tegen koploper Charlois. Tegen die ploeg hebben we nog wat goed te maken, gezien het slot van vorig seizoen. Ik hoop een fitte groep te hebben zodat we er weer zullen staan.''