De Schiedammer Online

donderdag 26 november 2015

Car Park is 'beste korte film'

SCHIEDAM - De 'Zilveren Traan', de vakjuryprijs voor de beste korte film van het Suikerzoet Filmfestival, 500 euro plus een kunstwerk (afbeelding van zilveren traan), is gewonnen door de Engelsman Ant Blades, met zijn animatiefilm Car Park.

Een hond, achtergelaten in een auto wordt gepest door een voorbijganger. De hond weet echter het raampje te openen van de auto en daardoor worden de rollen omgedraaid. Donderdagavond werd de winnaar van deze prijs in een met ongeveer 250 bezoekers goed gevulde Havenkerk bekendgemaakt tijdens de première-avond van het elfde Suikerzoet Filmfestival ofwel SZFF. Korte films programmeur Jan Bekkering mocht de presentatiecheck van de geldprijs omhooghouden. De winnaar was niet aanwezig in Schiedam om zijn prijs persoonlijk in ontvangst te nemen, maar sprak wel zijn dank uit vanaf het witte doek. Het ongeveer een minuut durende tekenfilmpje werd vertoond en wist in dat korte tijdsbestek meermalen een lachsalvo aan de zaal te onttrekken. Er worden in het totaal dertig korte films op het festival vertoond.

Vooral in locatie Monopole worden deze korte films gedraaid, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat je een korte film op andere locaties als onderdeel van een 'voorprogramma' te zien krijgt. In Monopole worden ook talkshows gehouden over de vertoonde korte films. De jury bestaat uit Michiel Snijders, Saskia Smit en Mathijs Geijskes.

De kachel deed het niet in de Havenkerk tijdens de première-avond waarin een deel van de bezoekers gehoor had gegeven aan de oproep om 'in gala' te komen, met daarin een 'twist van geel'. Voor de bezoekers met het krijgen van koude voeten werden geconfronteerd (het lichaam kon warm gehouden worden met verstrekte fleece-dekentjes), wachtte hen eerst de gele loper. Deze voerde vanaf de straat tot aan de in de kerk geplaatste bar. Twee fotografen vereeuwigden de bezoekers voor een groot geel logo-bord, waarna men gastvrij werd onthaald op een glas bubbels. Een dj en saxofoonspeler zorgden voor een eigentijds sfeertje. Om halfacht verzocht een acteur de aanwezigen te gaan zitten, waarna hij zich kweet van zijn rol als verbindingscoach en met enige omhaal en theatraal gebaar, passend in de setting, de handen ineen liet slaan van SZFF-organisator Edwin Spek, wethouder Alexander van Steenderen en Annemieke Loef van Stichting Promotie Schiedam. Het was symbolisch voor de samenwerking tussen de drie partijen. Onder begeleiding van feestelijke confetti-knallen, kwamen de SZFF-banieren met de nieuwe S'DAM-stadsstijl van het hoge kerkplafond naar beneden zakken. Ook het applaus daalde neer. Ja ik wil, sloeg op de tripartite samenwerking en ondersteuning van de nieuwe stadsstijl.

Ja ik wil, was ook de titel van de vertoonde recente Nederlandse komedie. Het feestelijke karakter van de première-avond werd extra onderstreept, doordat alle toeschouwers waren uitgerust met een mini-zaklantaarn. Een brandende zaklantaarn in de lucht, en een serveerster kwam je vloeibare bestelling opnemen. Koffie en Glühwein vonden gretig aftrek. Ongeveer een kwart van de bezoekers, de echte film die hards, zetten zich ook aan de tweede film van de avond, Knight of cups. Het nogal experimentele karakter, de kilte in de kerk en voor velen de gedachte aan het feit dat het morgen weer een werkdag is, zal eraan hebben bijgedragen dat lang niet iedereen het einde van de film haalde. Én niet te vergeten, met de plezierige gedachte aan morgen: weer een heel leuk programma op tien locaties (in totaal 12 zalen). 

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten