De Schiedammer Online

zaterdag 7 november 2015

Elegante souplesse verliest van bonkig werkvoetbal; ofwel SVV - Quintus 1-3. Assist grensrechter

De gelijkmaker in de 1e helft. M. Steekelenburg gepasseerd

door Jan Schrijver

VOETBAL/SCHIEDAM -  SVV heeft zaterdag op Harga een 1-3 nederlaag geleden tegen Quintus, na een 1-1 gelijke stand bij de rust.

Het eerste half uur van de wedstrijd hadden de bezoekers uit Kwintsheul de beste mogelijkheden. Met kracht en inzet konden zij steeds makkelijk het Schiedamse middenveld oversteken dan wel met een lange bal overslaan. Net nadat SVV zich met enkele aanvallende speldenprikken als eerste wapenfeiten aan de druk van de tuiniers wilde gaan onttrekken, scoorde Remco van der Knaap in de vijftiende minuut nadat hij de voet kon zetten tegen een doorschietende voorzet: 0-1.  Drie minuten later kwam de thuisploeg goed weg, toen een Quintus-lange boom uit een hoekschop in riante positie naast de kruising knikte. SVV zat nog steeds niet in de wedstrijd in de 26ste minuut, maar kon toch de gelijkmaker verwelkomen. Dat was dankzij een fout richting doelman teruggelegde bal (eigenlijk van te ver af en te zacht om het met recht een terugspeelbal te kunnen noemen).  Roland Olivieira was attent en ging met een paar meter voorsprong op de doelman af, die hij niet in eerste instantie maar dankzij goed doorzetten wel daarna passeerde. Na de gelijkmaker kwamen de roodgroenen beter in het spel, maar bleef ook Quintus de aanval zoeken. Dankzij safes van de doelmannen aan beide kanten, bleef de 1-1 tot en met de thee op het bord staan.

Na de rust leken de bonken uit het Westland het af te gaan leggen tegen de fris combinerende thuisploeg, die een vleug Braziliaanse dartelheid op het herfstachtige veld ten toon spreidde. Steeds vaker moesten de gasten aan de noodrem trekken om het mooie voetbal een halt toe te roepen. Met mannelijk voetbal is niets mis, met een twaalfde man die - gekleed als ware hij een echte bondsvlaggenist - van een bepaalde hardnekkige automatische vlagreflex last blijkt te hebben, des te meer.  "Het is zo jammer dat op dit niveau de arbitrage soms een stempel drukt op een wedstrijd. Ik houd er niet van om kritiek te hebben op de scheids, maar vandaag was het wel duidelijk dat de beslissingen in ons nadeel uitvielen. Een punt voor ons was toch wel verdiend geweest", aldus een na afloop teleurgestelde SVV-trainer Oswin Ipcedencia. Hij had tijdens de wedstrijd dit ook niet onder stoelen of banken gestoken. Toen het spel in het laatste kwartier stil lag voor een blessurebehandeling van een Schiedammer na de zoveelste stevige ingreep van de Westlanders, begaf scheidsrechter Van Bodegom zich naar de bank om Ipcedencia tot stilte te manen. Zo luid en duidelijk kritiek geven mag nou eenmaal niet, maar het is wel heel begrijpelijk dat het je tot aan de strot zit, als een grensrechter voor buitenspel vlagt als een SVV-er van vóór de middenlijn met de bal aan de voet soleert tot aan de hoek van de zestien en daar in goede positie komt om te gaan voorzetten. Dan voordat de voorzet gegeven is buitenspel geven: dat kan dus niet. Jammer dat een scheids zo'n malafide vlagsignaal dan wel overneemt.

De vlaggenist had tien minuten eerder ook een beslissende rol bij de cruciale 1-2. Het kan niet, maar als het zou kunnen zouden we deze assistentscheidsrechter Grootscholte de assist op zijn naam willen zetten (ze zoeken bij Quintus trouwens nog grensrechters, zo lezen wij een oproep op hun site, zie afbeelding onder). Bij de nog gelijke 1-1 stand in de tweede helft werd invaller Ronaldo Baag via een leep lobje alleen voor doelman Mark (nee niet Maarten) van Steekelenburg gezet. Géén buitenspel, de verslaggever zat op lijn. De grens stond op lijn, je zag hem even aarzelen en in een split second denken 'géén buitenspel', maar het gele vaantje toch in de lucht steken. Lichaamstaal zegt genoeg: de man wist dat hij fout zat. Ronaldo Baag was inmiddels onreglementair afgestopt door Steekelenburg. Géén strafschop, maar een vrije trap voor Quintus wegens buitenspel. Uit de aanval die daar vervolgens uit ontstond, werd de in de doelmond gebrachte bal bij de tweede paal ingelopen door een Quintus-aanvaller. De Schiedamse assistent-scheids Van Wijngaarden - die zijn vlag nauwelijks nog geheven had die middag - vlagde wegens buitenspel. De scheidsrechter negeerde het signaal en nam zelfs niet de moeite om met zijn assistent te overleggen.

V.d. Belt (4) kijkt bij zijn vrije trap de bal na
SVV had nog twintig minuten om - voor de tweede maal vanmiddag  - een achterstand goed te maken. Binnen een minuut al soleerde de pas vijftienjarige Ronaldo Baag richting zestien. Net buiten de lijnen werd hij door twee man in de heupzwaai genomen en vloog hij door de lucht. Vrije trap, niet eens geel. De door Rodney van de Belt genomen vrije trap werd fraai op de lat gekruld. Ook de rebound leverde geen verdiende gelijkmaker op. De Kwintsheulers hadden het niet erg op met de solerende Schiedammers. In de 77ste minuut trok Randy Dieke nog maar eens aan de noodrem. Aanval afgestopt, maar Dieke mocht met tweemaal geel vertrekken. SVV bleef aandringen voor de gelijkmaker, met als keerzijde dat de met een man minder spelende Kwintsheulers ruimte werd geboden. Dat is nu eenmaal een risico dat je moet nemen als je achterstaat. Dan is het echter wel zuur dat niet sterk verdedigen je fataal wordt. Dat gebeurde SVV in de 83ste minuut: 1-3. In verband met de desbetreffende verdedigingsfout werd centrale verdediger Rodney van de Belt door Trainer Ipcedencia voor de laatste vijf minuten naar de kant gehaald en vervangen door Stefano Conceicao Azancoth. Het geloof om nog wat te kunnen doen aan de negatieve marge van twee doelpunten was toen wel al weg.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.

Oproep op de website van Quintus; maar tijdens de wedstrijd je Quintus-hart even opzij kunnen zetten graag