De Schiedammer Online

zondag 1 november 2015

Kennisland-consultants ingehuurd om WOT-Groenoord beter te laten werken en om eenzaamheid aan te pakken

SCHIEDAM - In Schiedam-Oost wordt gestart met een 'proeftuin' om problemen bij jongeren tijdig in de gaten te krijgen. In de wijk Groenoord is donderdag een 'groenlab' gestart om het WOT beter zijn werk te laten doen in de wijk én om met het Wijkondersteuningsteam (WOT) iets te doen tegen vereenzaming van mensen. We vroegen het ons al in het stukje over de proeftuin af, waarom zoveel 'tuin' en 'groen' en 'lab' en andere metaforen gebruikt worden (of is Groen gewoon de afkorting van Groenoord). Het is de bedoeling de problemen samen met de bewoners aan te pakken. Schrijf dan van meet af aan in begrijpelijk Nederlands. Vermijd metaforen, vermijd afkortingen, vermijd moeilijke woorden en lange zinnen. Doe dat ook als het bericht niet rechtstreeks op de burger gericht is, maar richting professionele organisaties en de pers (want persberichten worden in veel gevallen geheel of ten dele letterlijk overgenomen). De verspreide poster die op de bewoners is gericht (zie hierboven) is wel in begrijpelijk Nederlands gesteld. Wat daarin opvalt is het niet consequent zijn in het aanspreken van de burger: is het 'u' of is het 'je'?

De gemeente omschrijft het GroenLab als volgt: "een innovatieve aanpak waarin bewoners, (vrijwilligers)organisaties en ambtenaren samen, aan de hand van verhalen uit de wijk, onderzoeken hoe in Groenoord nóg meer mensen prettig kunnen leven. Het is een instrument voor het WijkOndersteuningsTeam (WOT) Groenoord om samen met de wijk de komende maanden extra energie te stoppen in een vraagstuk dat extra aandacht vraagt: ‘eenzaamheid onder Groenoorders’."

Donderdag is het 'GroenLab' in Groenoord officieel van start gegaan met een bijeenkomst waarin een hoogleraar, Roelof Hortulanus, heeft verteld over prettig samenleven. Daarna is er met de aanwezigen verder gepraat over wat er al in de wijk gebeurt, hoe dat versterkt kan worden en hoe je daaraan een bijdrage kunt geven. Vervolgens werd afgesloten met een borrel.

Dit GroenLab is opgezet in samenwerking met het in Amsterdam gevestigde consultancybureau Kennisland. "In Schiedam organiseren we een social lab met een voor ons nieuw type partner: het WijkOndersteuningsTeam (WOT). Eerder startte Kennisland labs in Amsteldorp (dit jaar voor de tweede keer), Dordrecht en Nijmegen. Alle labs zijn anders; veel wordt bepaald door de thematiek. In Schiedam is het thema het WOT zelf: hoe kan het WOT beter aarden in de wijk, en daardoor zijn werk beter doen? Daar komt bij dat alle Schiedamse WOT’s (er zijn er zes) een leeropdracht hebben gekregen: een lokaal vraagstuk dat extra energie vraagt. In de wijk Groenoord, waar Kennisland neerstrijkt tijdens het lab, is dat ‘eenzaamheid onder bewoners’", aldus het consultancybedrijf op zijn site. De consultants die namens Kennisland op dit project zijn gezet zijn Thijs van Exel en Wieteke Vrouwe.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten