De Schiedammer Online

vrijdag 6 november 2015

HBSS-secretaris Niels Verduijn: "Straf is een domper"

Amateurclubs ook afhankelijk van publiek
SCHIEDAM/VOETBAL - HBSS-secretaris Niels Verduijn is gisteren bij de behandeling door de KNVB van de zaak tegen zijn club geweest. De straf die hij vandaag te horen heeft gekregen is een domper.

Het bestuurslid dat namens de club een pleidooi mocht houden, had na afloop daarvan wel het gevoel dat de straf die de club vandaag te horen zou krijgen, redelijk zou zijn. De KNVB had aangegeven richting de club dat er goed en zeer effectief gehandeld was na het incident en dat er volop meegewerkt was aan het onderzoek en aan het afleggen van verklaringen. Door scheidsrechter Gieles was ook bevestigd dat de vereniging er alles aan had gedaan om hem op veilige manier het veld en later het complex te laten verlaten. Ook tegenstander Rockanje had op een collegiale manier jegens HBSS meegewerkt aan het onderzoek.

De na het opstootje aan José Borges d'Oliveira uitgedeelde rode kaart was reeds in eerder instantie geseponeerd. Ook Gilson Mendes Varela had toen een rode kaart gekregen. Gisteren zat hij nog op het beklaagdenbankje en trad José Borges d'Oliveira als getuige op. Diens verklaring aangevuld met andere verklaringen leverde ook vrijspraak van de rode kaart voor Gilson Mendes Varela op. 

"Volgens de KNVB zijn straffen die in dit soort situaties gegeven worden van vijf punten in mindering of zelf directe uitsluiting van de competitie, niet ongebruikelijk. Maar, gezien de manier waarop wij gehandeld hebben, zeer effectief dus, hetgeen van allerlei kanten bevestigd, o.a. door de scheidsrechter en door de tegenstander, vind ik de straf zwaar. Het is zeker een domper", zegt Niels Verduijn. "Dat de desbetreffende spelers gestraft worden, is terecht, al kun je over de hoogte van de straf redetwisten. Bij Cesar Mendes Teixeira werd er eerst gesproken van het uitdelen van een 'karate-trap' nadat hij de rode kaart had gekregen; dat is na alle verklaringen afgezwakt en het woord karate is geschrapt. Van Hakan Cence, die vanaf de tribune het veld op rende, wordt als bewezen geacht, dat hij één keer heeft geslagen. Als club ben je nu erg zwaar de dupe, van individuele acties van twee leden. Het zijn niet alleen die 2 punten en de boete van 300 euro, het is ook de voorwaardelijke straf van uitsluiting die je twee jaar boven het hoofd hangt. Er zal maar iets bij een ander team voorvallen. Of je zult maar worden uitgelokt door een tegenstander. Je weet de schijnwerpers nu op je gericht. Je moet er niet aan denken dat er zo iets als uitsluiting zou plaatsvinden. Zo iets heeft voor een club ernstige neveneffecten. Om er enkele te noemen: leden die de club verlaten omdat er een jaar geen eerste meer speelt en volgend jaar het team een klasse zakt. Stagnatie in de toeloop van nieuwe leden. De wedstrijden met thuispubliek die je mist en daarmee kantine-omzet."

Dat Rockanje geen straf krijgt naar aanleiding van het opstootje, vindt Verduijn geen probleem. "Daar zit ik niet mee. Die hebben zich naar ons correct en eerlijk opgesteld; de verhoudingen tussen beide clubs zijn goed. Ik vind alleen dat wij te zwaar zijn gestraft; daar gaat het me om. Zoals gezegd hebben de straffen betrekking op de twee individuele acties van onze leden; niet op het opstootje", zo licht de secretaris toe. 



Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten