zondag 1 november 2015

Zakelijke 5-0 zege van Hermes op Overmaas

Mari Lansbergen heeft de 3-0 op zijn schoen

door Jan Schrijver

VOETBAL/SCHIEDAM -  Hermes-DVS heeft vandaag in eigen huis Overmaas geen moment de kans gegeven om er maar over te denken dat er een punt meegenomen zou kunnen worden naar Rotterdam-Zuid. Na drie minuten stond de 1-0 al op het scorebord. Een ruststand van 3-0 en een eindstand van 5-0 duiden op een regelmatige overwinning en dat was het ook.

"Dat was net wat we nodig hadden", zei trainer Jerry Visser na afloop. "We zaten met een slechte wedstrijd vorige week zondag en een dik verloren bekerwedstrijd afgelopen dinsdag, niet in wat je noemt onze beste periode. Ik heb het in de voorbespreking vanmorgen niet zozeer over onze tegenstander van vandaag gehad, maar vooral over de jongens zelf. Als er eens een verkeerde bal wordt gegeven, zie je bij verschillende spelers irritatie ontstaan ten opzichte van andere spelers. Maar even later geven ze zelf zo'n slechte bal. Voetballen doe je samen. Als je dat niet wilt, ga je maar biljarten. En als je eens niet goed in je vel zit, kun je wellicht niet je beste voetbal spelen, maar kun je nog wel keihard werken." De trainer had de lichtblauwen goed op scherp gezet en de ploeg kwam flitsend uit de startblokken. In de derde minuut gaf Sebastiaan Kerkhof de bal precies op het goede moment af aan Arse Calame die doeltreffend in schoot; 1-0. Binnen het kwartier was het opnieuw raak. De mee opgekomen back Koen Pijpers zette prima voor, waarna Lloyd Kalonga bij de tweede paal zijn hoofd vol achter de bal zette: 2-0.

De laatste twintig minuten van de eerste speelhelft liet de thuisploeg de teugels wat te veel vieren, waardoor Overmaas enkele keren uit zijn schulp kroop en voor wat speldenprikjes voor het doel van Hermes-doelman Django Lankheet zorgde (deze 19-jarige doelman die in verband met zijn werk gestopt was, was teruggehaald in verband met de blessure van vaste doelman Elco Rodi). Maar ook in die mindere fase in de wedstrijd, was het de thuisploeg die de beste kansen kreeg. Slechts één ervan ging erin: in de 41ste beet Mari Lansbergen zich vast - figuurlijk wel te verstaan -  in de linksachter van Overmaas, aan wie hij in de buurt van de cornervlag de bal ontfutselde, waarna hij met de bal aan de voet het strafschopgebied in ging en vervolgens de doelman in de korte hoek versloeg. Daarmee was de wedstrijd kort voor rust wel beslist, al was Jerry Visser er nog niet 100% gerust op. "Je weet dat er na de rust een 'ander' Overmaas uit de kleedkamer kan komen. Daar moet je heel alert op zijn, want als zij er een in drukken, krijgen ze vleugels. Dat pakten de jongens goed op en we startten weer met goed spel en een snel doelpunt". aldus Visser, die binnen enkele minuten een doelpunt uit het boekje zag. Een lange pass op Ivan Anastacia, die de bal op het juiste moment en met het goede gevoel teruglegde op Sebastiaan Kerkhof, die het leder beheerst achter doelman Azaroiali deponeerde: 4-0.

Opnieuw ontstond er wat onrust in het spel van de thuisploeg, waardoor het meer fysieke Overmaas de gelegenheid werd geboden het initiatief over te pakken en op te stomen. Dat leidde tot een flink aantal overtredingen van de zijde van Overmaas (met het risico van dien dat er blessures ontstaan; en de selectie van Visser wordt al geplaagd door een aantal blessures). Voetballend leidde het onder meer tot een vrije mogelijkheid voor Anton Hooghart, die de keeper kansloos liet maar zijn inzet door lat en vervolgens paal gekeerd zag. Ook in deze minder sterke periode van de thuisploeg viel het doelpunt toch aan de voor de Schiedammers goede kant. Eerst zag invaller Brian Plooij in de 82ste minuut bij een hoekschop zijn inzet van de onderkant van de lat terugspringen. In de 85ste was het
Lloyd Kalonga heeft gevuurd; de bal is de doelman gepasseerd; 5-0
echt raak. De sterk spelende spits Loyd Kalonga werd goed weggestuurd en sneed vervolgens met een individuele actie door het hart van de Rotterdamse verdediging, waarna hij met de doelman in het vizier koelbloedig afrondde: 5-0 (zie foto).

"Een goede zakelijke overwinning", zo keek Jerry Visser tevreden terug op de wedstrijd. Daarmee sluit Hermes-DVS weer aan bij de bovenkant in de derde klasse D: zeventien wedstrijdpunten zijn goed voor een vierde positie. Excelsior'20, waarvan vandaag de wedstrijd tegen Besiktas niet doorging in verband met het overlijden van een bestuurslid van de Rotterdamse ploeg, heeft evenveel punten maar een wedstrijd minder gespeeld. Hermes-DVS is met 23 gescoorde doelpunten wel de meest productieve club in 3D.

Het tweede elftal behaalde vandaag dankzij een ruime zege het periodekampioenschap in de 3e klasse G. Dit elftal staat onder leiding van trainer Robin ter Plegt en elftalleider Lou Borrani.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.