Kethel Spaland geflatteerd onderuit tegen koploper Charlois: 0-4

Charlois gaf 1e waarschuwing in openingskwartier..bal op de lat

door Jan Schrijver
(foto's Joep Schrijver)

VOETBAL/SCHIEDAM -  Kethel Spaland heeft zondagmiddag op eigen veld een geflatteerde 0-4 nederlaag geleden tegen koploper Charlois. Na een 0-1 ruststand zat Kethel Spaland nog tot twintig minuten voor tijd goed in de wedstrijd op jacht naar de gelijkmaker. Op de zoveelste lange peun naar voren van Charlois, werd er niet sterk verdedigd door de Schiedammers waarna spits Kevin van Emden op de rand zestien alleen voor doelman Robin Hos kwam. De lange spits produceerde een matige boogbal, die nog aangeraakt werd door de doelman maar toch in het net verdween: 0-2.

"Dat tweede doelpunt was slecht verdedigd en vervolgens had de doelman de bal over het doel moeten tikken. Jammer, want ik had het anders nog wel eens willen zien vandaag, want we waren zeker niet kansloos. Daarna liepen die gasten nog uit naar 0-4. Charlois heeft wel een team dat 'staat', maar echt onder de indruk was ik er ook niet van. Ze hebben een gevaarlijke spits, die je geen ruimte moet geven, waarbij ze heel vaak de lange bal spelen. Daarvan moeten er gewoon 9 van de 10 voor de verdediging zijn, maar dat waren ze vandaag helaas niet," aldus trainer Leen Koorengevel.

Charlois was fysiek sterker dan de thuisploeg en speelde het net allemaal wat uitgekookter, met de boomlange aanvoerder en laatste man Jack Punselie degene die voorop ging in de strijd en wiens trappen van achteruit een middenveld welhaast overbodig maken. Daarmee werd de gevaarlijke spits waarop Koorengevel doelde, Kevin van Emden, gemakkelijk bereikt. Hij was het ook die in de zeventiende minuut uit zo'n situatie de 0-1 inschoot. Even daarvoor had de thuisploeg de mogelijkheid gekregen de score te openen. Op een voorzet van rechts kreeg Harun Can bij de linkerpaal een goede kans. Hij raakte de bal niet lekker en de bal hobbelde naast. In de vijfde minuut  had Glenn van Troost een nog mooiere mogelijkheid onbenut gelaten toen hij alleen op de doelman afging. Nog voor de rust had Kethel Spaland de achterstand kunnen wegwerken, onder meer na een vlekkeloze combinatie waarmee Glenn van Troost goed diep werd gestuurd en enkele minuten later opnieuw doordat Glenn van Troost de bal slim van laatste man Punselie ontfutselde. Het enige wat er vandaag bij Van Troost aan ontbrak was dat hij meerdere malen te lang wachtte om de trekker over te halen.

De beste kans op de gelijkmaker in de tweede helft viel na een kwartier te noteren. Dennis van der Schuur kaatste op Glenn van Troost, waarna eerstgenoemde op de rechterhoek van de zestien alleen nog de doelman en een heel groot doel voor zich zag. Zijn harde lage schot leek op de hoek af te gaan en het met name voor de kantine geposteerde thuispubliek veerde al juichend op, maar helaas wist doelman Bradley Leetz er nog een vingertop tussen te krijgen, zodat slechts een corner restte. In de erop volgende minuten bleef Kethel Spaland het vijandige doel zoeken en volhardde Charlois met lange peunen naar voren om gevaar te stichten aan Schiedamse zijde. Deze enerverende fase in de wedstrijd werd twintig minuten voor tijd in het voordeel van Charlois beslecht, zoals in het intro al beschreven is. Een kwartier voor tijd schoot Punselie een afgeslagen corner doeltreffend in: 0-3. In de allerlaatste minuut kwam de stand er door Juanito Hoffman nog wat onplezieriger uit te zien: 0-4.

Scheids Haripersad bleef in 2e helft vooral in middencirkel
Voor het eindsignaal een feit was, had scheidsrechter Haripersad, die zich in de tweede helft van de tweede helft vooral in de middencirkel ophield, nog enkele gele kaarten uitgedeeld. Aan Schiedamse zijde voor invaller Jochem Droge die iets te enthousiast op de keeper die een hoge bal reeds in zijn handen had inliep. Rotterdamse centrale verdediger Demirhan Demir, die op de overtreding reageerde met duwen en trekken, bleef echter onbestraft. Even later nogmaals een opstootje. Jack Punselie had Glenn van Troost in zijn rug en besloot hem twintig meter van het Charlois-doel opzettelijk op zijn rug op te vangen. Dat zou dus een vrije trap moeten zijn in Schiedams voordeel. Haripersad velde een Salomons-oordeel. Opgooibal op de middenstip en een gele kaart voor zowel Van Troost als Punselie. "Weer die nummer drie", riep Leen Koorengevel, die bij dat voorval kwaad uit de dugout was gesprongen, waarop de staf van Charlois niet geheel gespeend van agressiviteit (waarvan er één weliswaar buiten de lijnen tot de middenlijn oprukte) Koorengevel de mond wilde snoeren. Koorengevel toonde zich de wijste en liet zich niet verder uitlokken.