Tijdens de wandeling werd een informatievenster onthuld op het brugwachtershuisje van de Ooievaarsbrug. Het initiatief daartoe is genomen door de Stichting Brugwachtershuisjes.
Ook de Havenkerk werd bezocht. Aan de restauratie hiervan wordt met de terugplaatsing van het orgel de laatste hand gelegd.
Historische informatie:
De Appelmarktbrug en de Beurssluis worden gezien als belangrijke waterstaatkundige elementen van de trekvaartverbinding via de de Schie, Vliet, Delflandse- en Haarlemmer Trekvaart. De provincie werkt aan het behoud van deze belangrijke historische infrastructuur over het water.
In 1777 werd aan de Appelmarkt een houten brug aangelegd. Deze brug verving twee andere bruggen over de Lange Haven. Het toenmalig stadsbestuur vond het van belang dat de scheepvaart minder werd gehinderd. In 1859 werd de brug vervangen door het huidige ijzeren exemplaar. Daarmee is het een van de vroegst bewaarde voorbeelden van een ijzeren dubbele hameibrug.
De Beurssluis werd in 1778 en 1779 aangelegd in opdracht van het Schiedamse stadsbestuur. De sluis ligt in de Dam, waaraan Schiedam haar bestaan en haar naam ontleent. De sluis verving de even verder gelegen ‘Oude Sluis’, die bouwvallig was geworden. Voor de aanleg werden diverse huizen gesloopt, zodat een enorme keer- en schutsluis kon worden aangelegd. De Nieuwe Sluis was vele malen groter dan zijn voorganger, wat een indicatie is van het toenemende scheepvaartverkeer in Schiedam in deze periode. Dat had te maken met de bloei van de jeneverindustrie.
Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina een duim geeft! Bij voorbaat dank.
Fotomomentje op de Appelmarktbrug |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten