De Schiedammer Online

dinsdag 10 november 2015

Zakenblad is volwassen bij de geboorte

Cover onthuld tussen de wijnflessen en -vaten
SCHIEDAM/VLAARDINGEN/MAASSLUIS - Onze regio kan verheugd zijn over de geboorte van een direct al volwassen baby: het business-to-business magazine 'ONDERNEMEND Schiedam Vlaardingen Maassluis'. Daarom geen beschuit met muisjes, maar een kraamparty met heerlijke wijnen en hapjes bij Hosman Vins in Schiedam. In de namiddag werd de cover van het magazine onthuld en het eerste exemplaar uitgereikt aan burgemeester Cor Lamers van Schiedam.

De regio Waterweg-Noord had nog geen business-to-business magazine.  Een maand of drie geleden concludeerden verschillende ondernemers uit de regio, bij een door 'De Maatschappij' ofwel de 'Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel' geïnitieerd bezoek aan de nieuwe Bibliotheek aan de Lange Haven, dit gemis. Voor De Bondt Publishing, welk bedrijf gespecialiseerd is in het uitgeven van sponsored magazines, betekende dit een uitgelezen kans om een gat in de markt te vullen. Dat werd voortvarend opgepakt door deze uitgeverij, in samenwerking met de verschillende ondernemersnetwerken en individuele ondernemers in de regio. Het leidde binnen de kortste keren tot de geboorte van een, zoals boven reeds gezegd, direct volwassen kind: "ONDERNEMEND Schiedam Vlaardingen Maassluis'. De cover werd vanmiddag bij Hosman Vins door Schiedams burgemeester Cor Lamers  en door de verantwoordelijk accountmanager van de uitgeverij, Marian Breeman, gezamenlijk onthuld. Onder het genot van een goed glas wijn zagen de ruim honderd aanwezigen dat de ingelijste cover van het bedekkende laken werd ontdaan, waarna Lamers het eerste nummer van de eerste editie - 88 pagina's dik en nog vers van de pers - in ontvangst nam. Volgend jaar wil de uitgever vier edities van het blad uitbrengen.

Het magazine verbindt de ondernemers in de drie steden. Lamers juicht dat toe. Ook op bestuurlijk niveau werken de steden samen. De burgemeester benadrukte meerdere malen dat de samenwerking tussen de drie gemeenten niet ten koste zal gaan van de identiteit van elk van de steden. Die staat buiten kijf. "De samenwerking is achter de schermen. Daardoor moet de dienstverlening beter worden; daar profiteert de burger van, zonder dat het ten koste gaat van de eigenheid van deze steden", aldus Lamers. Hij gaf aan dat ondernemers in Schiedam welkom zijn bij de gemeente om met ideeën te komen, waarbij de gemeente dan haar rol oppakt om de ondernemers te helpen bij het uitvoeren van goede ideeën. Dat is een andere rol dan de traditionele waarbij de gemeente gewoon was om te bepalen wat goed voor burgers en ondernemers was. Anders gezegd, de verschuiving naar de regisseursfunctie. Lamers: "Wij willen een ambassadeur van het bedrijfsleven zijn. Daarin zijn we baanbrekend", waarna hij niet verzuimde erop te wijzen dat ook Economische Zaken-wethouder Van Steenderen, die onder de aanwezigen was, daar een belangrijke duit in het spreekwoordelijke zakje doet. De burgervader stipte aan dat Schiedam hierin verder is dan Vlaardingen en Maassluis. Een functie van een b-2-b-blad is om 'best practices' vast te leggen en aan elkaar door te geven. RTV Rijnmond-journalist Jan Dirk Stouten zorgde op luchtige wijze voor de verbinding tussen de diverse sprekers. Een daarvan was Pieter Sneep, van Ondernemersvereniging Vijfsluizen, die opmerkte dat er wat hem betreft ook positief kritische geluiden in een zakenblad passen en dat het ook een podium voor meningsvorming kan zijn.

Jan Dirk Stouten interviewt Lamers, beiden hebben hun roots in Charlois



Geen opmerkingen:

Een reactie posten