De Schiedammer Online

zondag 13 december 2015

Nieuwe man onder de lat Kethel Spaland staat in schiettent: 0-5 verlies tegen BZC

De nieuwe man onder de lat waande zich meermalen in een schiettent

door Jan Schrijver (foto's Robert Post)

VOETBAL/SCHIEDAM - BZC/Zuiderpark heeft Kethel Spaland vanmiddag met 0-5 afgedroogd. Na 25 minuten spelen was het al 0-3 voor de Rotterdammers en was de wedstrijd eigenlijk gespeeld, al riep BZC-doelman Sander de Bie uit volle borst naar zijn spelers 'jongens, we zijn er nog lang niet'. Na de 0-3 ruststand, zou er uiteindelijk een 0-5 eindstand op het elektronische scorebord verschijnen.

Na een rust (of eigenlijk in een rust) willen er nog wel eens mentale wonderen gebeuren en worden er, zoals dan gezegd wordt, twee geheel verschillende helften gespeeld. Dat was vandaag helaas voor de thuisploeg niet het geval. De gasten bleven het beste van het spel houden en waren veel effectiever. Na nog maar net de thee naar binnen gegleden te laten hebben, gaf scheidsrechter Van Booma een strafschop wegens (ongelukkig) hands. Angelo Semil mikte vanaf elf meter de bal laag naast het doel. Twaalf minuten na rust mocht Quincy Arnhem, net nadat Kethel Spaland met enkele aanvallen voor het Rotterdamse doel enige onrust had gestookt, te ongehinderd oprukken vanaf de rechterflank en liet doelman Nick van Leeuwen kansloos: 0-4.

Met hem overigens een nieuwe sluitpost in het Schiedamse doel. Vaste doelman Robin Hos was gepasseerd. "De laatste vijf wedstrijden was ik niet echt tevreden over Robin. Vorige week bijvoorbeeld wonnen we dan wel met 3-5, maar die 3 tegendoelpunten kwamen allemaal uit dode spelmomenten, en dat heeft ook met het optreden van de doelman te maken. Daar kun je niet aan voorbij gaan als trainer; vrijdagavond heb ik een gesprek met hem gehad", aldus trainer Leen Koorengevel. De drie doelpunten in de eerste helft waren alle te wijten aan persoonlijke fouten; met de 0-2 in de 20ste minuut de meest opzichtige te weten een foutieve terugspeelpoging van centrale verdediger Dennis dos Reis Semedo. Een buitenkansje waar de snelle balvaardige spits Denzell Bijlhout wel raad mee weet (het 20-jarige talent maakte vandaag een hattrick). Alleen bij de 0-3 (ook van de voet van Bijlhout) zag doelman Van Leeuwen er niet goed uit. De harde boogbal van Bijlhout toucheerde de handen van de doelman, als ware het een set up bij volleybal, en verdween in het doel. De 0-1 stond reeds in de vijfde minuut op het bord; op naam van Jowensly Martha.

De 20-jarige goalie met rugnummer 20 op zijn keeperstrui, zou zowel in de eerste als in de tweede helft nog de nodige goede reddingen verrichten. Het had vandaag zo maar 0-7 of 0-8 kunnen worden. Het leek in enkele periodes van de wedstrijd wel een schiettent, waarbij de gasten vrij schieten werd geboden. Het middenveld werd overlopen en leed te veel balverlies, de verdediging was te laconiek en liet - meer dan goed voor Kethelse gelederen was - knullige acties zien.

Hèt moment waarop de wedstrijd had kunnen keren, waarin de voetbalgeschiedenis een andere loop had kunnen nemen, noteerden wij in de tiende minuut van de eerste helft. Een inzet van Harun Can was rechtstreeks op weg naar het vijandige net. Edinho Lima dacht in al zijn enthousiasme er goed aan te doen de bal nog een tikkie mee te geven. Zou hij van de bal zijn afgebleven, dan had arbiter Van Booma het doelpunt goedgekeurd. Geen 1-1 dus, maar amper 10 minuten later wel de hierboven reeds besproken 0-2 ofwel de Rotterdam-Zuidse 'Vorentscheidung'.

"Er lopen goede, snelle voetballers bij. Die spits Bijlhout maar ook die nummer 10 Arnhem en nummer 8 Semil. We wisten dat ook, ik heb ervoor gewaarschuwd in de voorbeschouwing en we gingen echt met een goed gevoel het veld in. Maar door 3 persoonlijke fouten in de eerste 25 minuten loop je achter de feiten aan. We moeten niet vergeten dat we een erg jonge ploeg hebben en dat we nog enkele spelers missen, zoals spits Davy Wolf die tegen AGE zijn neus heeft gebroken enkele weken geleden. Deze wedstrijd dus snel vergeten, ik ga ervan uit dat dit eenmalig was zo'n ruime nederlaag, en na de winterstop er met frisse moed tegenaan. Ik heb er alle vertrouwen in dat het helemaal goed komt", zo was Leen Koorengevel enerzijds erg teleurgesteld maar anderzijds al weer positief bezig met de tweede seizoenshelft.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank.