donderdag 17 december 2015

Schiedamse Gin & Vodka proeverij, in Vlaardingen


Ook Lex (links) heeft er gin andoor Peter Joore (foto's Dirkzwager)


VLAARDINGEN/SCHIEDAM - Gin heet een geestrijk alcoholisch drankje te zijn. Door destillatie verkregen van vergist graanbeslag, dat door toevoeging van jeneverbessen zijn specifieke, Eau de Cologne-achtige, smaak krijgt. Gin is “droog” en wordt daarom zelden puur gedronken. Gin is een direct kindje van onze jenever en heeft in Engeland een eigen ontwikkeling doorgemaakt.

Gordon’s Gin mag zich de bekendste noemen, maar veel lekkerder en origineler is onze eigen, door Van Toor Distilleerderijen op de markt gezette, VL92 Gin. Een complex drankje, afkomstig uit de toverketel van Leo Fontijne - in Vlaardingen woonachtig maar geboren en getogen in Schiedam en kleinzoon van de oprichter van het voorheen naast distillateurs aan de Noordvest in Schiedam gevestigde Pompfontijne - en diens kompaan Sietse Kalkwijk. VL92 Gin heeft door de gebruikte moutwijn een “gladde” smaak, nodig om zijn perfectie te uiten. De specifieke smaak stamt uit een combinatie van ingrediënten als korianderblad en een geheime kruiderij, die een zachte citrussmaak geeft.
In Vlaardingen gaat dit keer Van Gogh Gin in de glazen: en Vodka. En alles uit de Schiedamse ketels van Dirkzwager. Als dat geen grensoverschrijdend feestje wordt, dan weten we het ook niet meer.


Gin
Gin drink je best met tonic of bitter lemon. Wie fan is van James Bond en zijn films, kent ongetwijfeld de bekende door hem uitgesproken regel: “Shaken, not stirred.” In dit geval handelt het om zijn overbekende Martini met gin en een olijf. Simpel maar zeer sophisticated.

Vodka/Vodka
Vodka (of in het Russisch) водка, betekent "watertje", de verkleiningsvorm van water. In Oost-Europa en Scandinavië populair en veel gedronken. Liefst ook tijdens de maaltijd. Wie niet eet en wel drinkt wordt een pjanitsy of dronkaard genoemd.

Studenten drinken het graag en liever dan bier, vermengd met appelsap vanwege de vitamientjes: szarlotka of appeltaart genaamd.
Met zelfstook kun je beter oppassen. Dat is, behalve voor de portemonnee, nergens goed voor. Beter nog drink je Rosspirtprom of staatsvodka. Die kun je kopen voor circa 1,90 euro per halve liter. In Rusland waren in 2006 ongeveer 2,5 miljoen vodka-verslaafden.

Proefski!
De jongste opkomst van gin en vodka inspireerde Malle Babbe-eigenaar Marco Geluk tot het houden van een gin- annex vodka-proeverij. Vlak voor de eindejaars feestdagen een aparte beleving. We vroegen hem naar zijn drijfveren, met deze aparte drankjes een gecontroleerd drinkgelag te organiseren.


Waarom een gin-en vodkaproeverij?
Marco Geluk: ‘We spelen met deze proeverij in op het nieuwe drinken. Mensen zijn het zat om bijna drie euro te betalen voor een biertje en dat in hoog tempo naar binnen te hakken. Noem het een tegensignaal. Het drinken van een goede vodka, gin of rum mag dan tweemaal zo duur zijn als een biertje, door het nippen doe je er drie keer langer mee. En het is een totaal andere smaakbeleving.


Op je gemakje zitten en lekker kletsen met een gin-tonic, vodka-jus d’orange of rum-cola is een andere manier van genieten. Relaxed en gezellig. Bier klappen kan altijd nog.’Professor Lex Fermin
(Vincent van Gogh Gin & Vodka-fanaat)
‘Het wordt ruim anderhalf uur shotjes drinken. Vodka en Gin zijn er niet enkel meer voor oud-Engelse Queens en klassiek-Russische Tsarevitchen. De drankjes zijn er vandaag de dag en nacht in allerlei varianten en smaken en voor iedereen boven een zekere leeftijd.

Wat te denken van bijvoorbeeld ananas, komkommer of chocoladesmaak! De koploper en frontfles is echter Van Gogh Blue. Wie daar geen oren naar heeft, laat zijn smaakpapillen in de steek. Dat is een smaak aparte. Tongstrelend als mix of gewoon puur. Eventueel met een klontje ijs.’

Lex Fermin raakt op stoom en wordt steeds enthousiaster. Ieder moment denk ik dat hij door de gaatjes van mijn NOKIA 6310 springt, zo het redactielokaal in. Met in elke hand een fles: links de gin en rechts de vodka. Het blijft helaas een droom. Dan: ‘We gaan er geen stijve avond van maken. Wij lopen met de flessen rond en antwoorden naar eer en geweten op gestelde vragen. Het wordt zeker geen college.
Met de G&TBag kun je zelf plain vodka of gin van een smaakje voorzien. Soort van theezetten, maar dan koud en lekker ...’ Lex Fermin grijnst. Dat zie en voel ik zelfs met mijn beeldschermloze NOKIA! Bodega Malle Babbe en haar trouwe clientèle kan de borst(en) natmaken.

Tegen het einde ...?
Rond de klok van 23.00 uur serveert eigenaar Marco Geluk ditmaal zelf bedachte speciale (Vodkaas” met mosterd) borrelhapjes.” Of zoals een oud-politicus met kaal hoofd en streepjescodekostuum begin dit millennium nog zei: “Ik heb er Gin an!”

Bodega Malle Babbe
Brede Havenstraat 4
Telefoon : 010-460 3144
Website : www.bodegamallebabbe.com/

Datum : donderdag 17 december
Aanvang : 21.00 uur
Entree : gratis
Inschrijven niet nodig, iedereen is welkom. Wel even zorgen dat je die avond minimaal 18-jaar bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten